Mt 13:44

"Taivasten valtakunta on kuin peltoon kätketty aarre, jonka mies löysi ja kätki. Iloissaan hän meni ja myi kaiken, mitä hänellä oli, ja osti sen pellon."

Salattu aarre

Joitakin päiviä sitten pyysin, että Pyhä Henki opettaisi minulle jotain uutta Jeesuksen puheista, kun Jeesus puhui aina niin viisaita asioita. Mieleeni nousi tuttu raamatunkohta: Taivasten valtakunta on kuin peltoon kätketty aarre, jonka mies löysi ja kätki.

Samassa näin sieluni silmin kuvan pellosta, jossa kullankeltainen vilja huojuu kevyessä tuulessa. Katsellessani huojuvaa viljaa koin Pyhän Hengen sanovan: "Aarre on tuossa pellossa itsessään, sen viljassa. Aarre ei ole kaivettuna maahan, niin kuin usein ajatellaan, vaan pellon aarre on se hyvä vehnä, joka kasvaa pellossa yhdessä rikkaviljan kanssa. Ja jakeessa oleva sana 'kätki' tarkoittaa salaamista, sitä että ei kerro asiasta kenellekään."

Otin innostuneena Raamatun käteeni ja etsin sieltä Jeesuksen peltovertauksen. Aloimme sitten Markun kanssa tutkia tarkemmin kreikankielistä alkutekstiä. Huomasimme että kreikan kielen sana, joka vanhemmassa kirkkoraamatussa ja esimerkiksi Raamattu Kansalle -versiossa on käännetty sanalla "kätki", voidaan aivan yhtä hyvin kääntää "salasi". Mitään tuossa jakeessa ei puhuta maahan kaivamisesta tai peittämisestä, niin kuin vuoden -92 raamatunkäännöksessä on tulkittu.

Mies siis näki pellossa kasvavan hyvän viljan eikä kertonut siitä muille, koska piti sitä niin suurena aarteena. Sitten hän meni ja myi kaiken mitä omisti ja osti itselleen koko pellon. Näinhän Jeesus juuri teki: osti hengellään koko maailman ihmiset, jotta saisi omakseen ne jotka uskovat häneen.


Johanna Sarento