Joh 8:2-11

Varhain aamulla hän tuli taas temppeliin. Hänen luokseen kerääntyi ihmisiä suurin joukoin, ja hän istuutui ja opetti heitä.

Kesken kaiken toivat lainopettajat ja fariseukset paikalle naisen, joka oli joutunut kiinni aviorikoksesta. He asettivat hänet Jeesuksen eteen ja sanoivat: "Opettaja, tämä nainen on avionrikkoja, hänet tavattiin itse teossa. Mooses on laissa antanut meille määräyksen, että tällaiset on kivitettävä. Mitä sinä sanot?" He puhuivat näin pannakseen Jeesuksen koetukselle ja saadakseen sitten aiheen syyttää häntä.

Mutta Jeesus kumartui ja kirjoitti sormellaan maahan. Kun he tiukkasivat häneltä vastausta, hän suoristautui ja sanoi: "Se teistä, joka ei ole tehnyt syntiä, heittäköön ensimmäisen kiven." Hän kumartui taas ja kirjoitti maahan. Jeesuksen sanat kuultuaan he lähtivät pois yksi toisensa jälkeen, vanhimmat ensimmäisinä. Kansan keskelle jäi vain Jeesus ja nainen. Jeesus kohotti päänsä ja kysyi: "Nainen, missä ne kaikki ovat? Eikö kukaan tuominnut sinua?" "Ei, herra", nainen vastasi. Jeesus sanoi: "En tuomitse minäkään. Mene, äläkä enää tee syntiä."

Viisauden sanat

Nainen oli syyllinen, siitä ei ollut epäilystäkään. Jäljellä oli vain tuomion täytäntöönpano.

Mooseksen laki oli yksiselitteinen: Jos mies tekee aviorikoksen toisen miehen vaimon kanssa, molemmat avionrikkojat, sekä mies että nainen, on surmattava (3 Moos 20:10). Miksi vain toinen osapuoli tuotiin Jeesuksen luokse? Oli selvää, että lainopettajat ja fariseukset eivät olleet kiinnostuneita oikeuden toteutumisesta; tavoitteena oli vain saada Jeesus sanoistaan ansaan. Näin sanoo laki, he korostivat. "Mitä sinä sanot?"

Jeesus kumartui kirjoittamaan maahan jotakin. Meille ei kerrota mitä hän kirjoitti. Ehkä olennaisempaa oli se hetken hiljaisuus. Jeesus oli nimittäin itse sanonut, ettei hän kyennyt tekemään mitään omin neuvoin. Hänen tekonsa ja opetuksensa olivat Isältä. Poika teki vain sen, mitä hän näki Isän tekevän (Joh 5:19).

Jeesus kumartui alas ja kuunteli Isänsä puhetta. Sitten hän antoi kiusaajilleen vastauksen, joka oli täynnä taivaallista oikeutta, viisautta ja rakkautta. "Se teistä, joka ei ole tehnyt syntiä, heittäköön ensimmäisen kiven." Hän kumartui taas ja antoi sanojen vaikuttaa.

Jeesuksen sanoissa oli voima, koska ne olivat Isän sanoja. Oli tuskin yllätys, että syyttäjät lähtivät pois vanhimmista alkaen. Itsetuntemus lisääntyy usein iän myötä. "Eikö kukaan tuominnut sinua?", kysyi Jeesus naiselta. "En tuomitse minäkään. Mene, äläkä enää tee syntiä." Jeesus ei suinkaan sivuuttanut Jumalan lakia. Hän vain näytti, mitä varten laki oli annettu.


Markku Sarento