Maailman suurin valhe

Mikä mahtaa olla maailman tärkein totuus? Eikö se, että Jeesus kuoli puolestamme ja sovitti kaikki syntimme Golgatalla? Että Jeesuksen ristinkuoleman ansiosta kaikki on anteeksi annettu?

Mikä sitten olisi kaikkein suurin valhe? Varmaankin se, että Jeesus ei sovittanut syntejä Golgatalla. Että syntejä ei vielä olekaan annettu anteeksi.

Vaikka voikin kuulostaa uskomattomalta, niin juuri tällä tavoin kristittyjä on opetettu aina 400-luvun alusta lähtien. Tuohon aikaan kirkkoisä Augustinus nimittäin kehitteli aivan uudenlaisen tulkinnan Jeesuksen ristintyöstä. Hänen oppinsa mukaan Jeesus kyllä sovitti koko maailman synnit, mutta kukaan ei silti saanut syntejään anteeksi – ei vielä silloin. Ihminen saa Jumalan armon ja anteeksiantamuksen vasta joskus myöhemmin oman katumuksensa, uskonsa ja kirkon jakamien sakramenttien välityksellä.

Vaikka syntien anteeksi saaminen tulikin näin irrotetuksi Jeesuksen historiallisesta ristinkuolemasta Golgatalla, ei Augustinus itse eikä kukaan toinenkaan teologi näyttänyt huomaavan tätä radikaalia opinmuutosta. Eikä anteeksiantamuksen siirtymistä historiasta nykyhetkeen tunnistettu myöskään seuraavina vuosisatoina, vaan se löi leimansa koko läntiseen teologiaan: niin katoliseen, luterilaiseen kuin reformoituunkin.

Ei niin, että meidän tarvitsisi lähteä etsimään syyllisiä eri kirkkokunnista, sillä kukapa muukaan kaiken takana olisi kuin itse valheiden isä. Juuri hän hyötyy eniten siitä, että Jeesuksen työn todellinen merkitys peittyy. Ja hän pääsee niittämään sadon, kun kristityt uppoutuvat omien ja toisten syntien perkaamiseen sen sijaan, että julistaisivat maailmalle ilosanomaa.

En oikein usko, että pääsemme näkemään suurta herätystä länsimaissa ennen kuin palaamme alkuperäiseen evankeliumiin. Meidän on lakattava valehtelemasta ihmisille. Meillä ei yksinkertaisesti ole oikeutta antaa kenellekään sellaista vaikutelmaa, ettei hänen syntejään olisi Jeesuksen kertakaikkisella uhrilla jo annettu anteeksi. "Jumala itse teki Kristuksessa sovinnon maailman kanssa eikä lukenut ihmisille viaksi heidän rikkomuksiaan; meille hän uskoi sovituksen sanan." (2 Kor 5:19)

Meidän on toisaalta ymmärrettävä myös, ettei syntien täydellinen anteeksiantamus itsessään vielä pelasta ketään. Ristillä täytetty sovitustyö on vain pohja sille, että meille annetaan pelastus nyt uskon perusteella. Tuo usko tarkoittaa sitä, että otamme Jeesuksen vastaan elämäämme: "Mutta kaikille, jotka ottivat hänet vastaan, hän antoi oikeuden tulla Jumalan lapsiksi, kaikille, jotka uskovat häneen." (Joh 1:12)


Markku Sarento