Lk 10:27

Rakasta Herraa, Jumalaasi, koko sydämestäsi ja koko sielustasi, koko voimallasi ja koko ymmärrykselläsi, ja lähimmäistäsi niin kuin itseäsi.

Kolme hyvää syytä luopua synnistä, ja yksi huono

Ensimmäinen ja kaikkein tärkein perustelu sille, miksi meidän tulisi lakata tekemästä syntiä, liittyy suhteeseemme Jumalaan. Joka kerta kun teemme vastoin Jumalan tahtoa, me loukkaamme Pyhää Henkeä ja aiheutamme hänelle murhetta. Jo pelkästään tuon tosiasian tiedostamisen pitäisi riittää siihen, että haluamme luopua kaikesta tietoisesta synnistä. Tosin tämän merkitys meille riippuu täysin siitä, kuinka läheisessä suhteessa Jumalaan elämme tai onko meillä lainkaan suhdetta häneen.

Toinen syy synnistä luopumiseen nousee siitä, mitä väärät tekomme aiheuttavat toisille ihmisille. Synti kaikissa muodoissaan vahingoittaa, rikkoo ja tuhoaa ihmissuhteita. Tämän perustelun painoarvo nojaa taas tietysti siihen, kuinka paljon me välitämme toisista.

Kolmas hyvä syy lakata tekemästä syntiä on se, että synnin rikkaruohot pyrkivät aina tukahduttamaan kaiken hyvän omastakin elämästämme. Jos kylvämme huonoa siementä, me myös korjaamme sen mukaista satoa. Ja kun Pyhän Hengen vaikuttamat hyvät hedelmät eivät pääse meissä kasvamaan, koko elämämme alkaa vähitellen näivettyä. Jumalakin alkaa vaikuttaa etäiseltä, kun emme enää kykene erottamaan hänen puhettaan.

Mutta jos kuvittelemme, että meidän on tehtävä parannus pahoista teoistamme jotta Jumala voisi antaa ne meille anteeksi, olemme erehtyneet pahemman kerran. Tällä tavoin ajatellessamme me kieltäydymme uskomasta Jeesuksen sovitustyöhön. Kuinka helposti me yritämmekään ostaa anteeksiantoa Jumalalta omilla teoillamme! Totuus kuitenkin on, ettemme voi lisätä yhtään mitään siihen, mitä Jeesus teki kaksituhatta vuotta sitten.

Meillä on monta hyvää syytä päästää irti synneistämme, mutta vasta Jeesuksen sovitusuhrin ymmärtäminen tuo meille vapauden. Niin kauan kun yritämme itse täyttää Jumalan lain vaatimukset, synti saa vain lisää voimaa laista. Kun tajuamme, että Jeesus on jo sovittanut kaikki syntimme Golgatalla, voimme täydellisesti lunastettuina palata noiden kolmen ensimmäisen syyn ääreen. Ja Pyhä Henki on aina valmis auttamaan meitä, Jeesuksen ansiosta.


Markku Sarento