Lk 11:1-13

"Herra, opeta meitä rukoilemaan, niin kuin Johanneskin opetti opetuslapsiaan."


Jeesuksen rukousopetusta

Mutta millä tavoin voi opettaa rukouksesta ihmisille, joilla ei vielä ole Pyhää Henkeä?

Heille voi tietysti antaa yksinkertaisen mallirukouksen: "Kun rukoilette, sanokaa..." (Isä meidän -rukous) Sitten heitä voi neuvoa rukoilemaan päättäväisesti, anomaan, etsimään ja kolkuttamaan, vaikka vastausta ei heti kuuluisikaan. Ja lopuksi voi verrata Jumalaa maalliseen isään, joka ilman muuta haluaa antaa lapselleen hyvää.

Kovin paljon enempää Jeesus ei tuossa tilanteessa voinutkaan opettaa, koska opetuslapsilta puuttui vielä rukouksen perusedellytys, joka on läheinen yhteys Isään Pyhässä Hengessä. Siksi Jeesus kuvasikin heidän rukoustaan oven läpi huutamisena. Ja siksi Jeesus päättää opetuksensa jakeessa 13 juuri kaikkein olennaisimpaan, eli lupaukseen Pyhän Hengen antamisesta.

Uuden liiton kansana meidät on tarkoitettu astumaan oven sisäpuolelle, paljon syvempään yhteyteen Jumalan kanssa kuin mikä oli ennen helluntaita mahdollista. Todellinen rukous onkin jotain aivan muuta kuin monisanaista tai kovaäänistä pyyntöjen toistamista. Meidän etuoikeutemme on rukoilla Isää Hengessä ja totuudessa, kuunnellen ja seuraten Hänen johdatustaan.


Markku Sarento