Isä Brown ja hänen laumansa

On ollut mielenkiintoista seurata Areenasta brittisarjaa "Isä Brown ja hänen laumansa". Se kuvaa erinomaisen hyvin roomalaiskatolisen kirkon rippikäytäntöä ja tuo samalla esille erään olennaisen piirteen sen taustalta.

Katolinen kirkko nimittäin omaksui 400-luvulla kirkkoisä Augustinuksen sovitusopin, jonka perusoletuksen mukaan ihminen pelastuu, kun hän saa Jumalalta syntinsä anteeksi.

Tämä ei kuitenkaan pidä paikkaansa. Uuden testamentin opetuksen mukaan syntien anteeksi saaminen ja pelastuminen eivät ole sama asia. Eivätkä ne todellakaan tapahdu samanaikaisesti. (Room 5:10)

Jumala antoi maailmalle synnit anteeksi silloin, kun Jeesus vuodatti uhriverensä Golgatalla. Tuon syntien anteeksiannon tehtävä ei kuitenkaan ollut pelastaa ketään, vaan ainoastaan täyttää lopullisesti lain vaatimukset. Jeesuksen kertakaikkisen sovitustyön ansiosta ihminen saa nyt tulla pelastuksesta osalliseksi pelkästään uskomalla häneen eli vastaanottamalla hänet elämänsä Herraksi. (Room 10: 9-13)

Ikävintä tuossa kehityskulussa on se, että katolisen opin virhe periytyi myöhemmin kaikkiin protestanttisiin kirkkoihin. Tänä päivänä se vääristää evankeliumin opetusta joka puolella, myös vapaissa suunnissa. Eikä kukaan näytä huomaavan sitä.


Markku Sarento